Rauhankone käynnistyi Oulussa

Oulu ja 32 muuta pohjoisen Suomen kuntaa voittivat kesäkuussa kisan vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungin tittelistä. Kulttuuripääkaupunkihanketta kutsutaan nimellä Oulu2026 ja se tavoittelee kulttuuri-ilmastonmuutosta. Toki agendalla on myös ilmastonmuutoksen hillitseminen, haluamme yhdessä muiden eurooppalaisten kanssa kehittää vähähiilisiä kulttuuritapahtumia.

Oulu tunnetaan kehittyneenä teknologiakaupunkina, mutta harva ajattelee sitä nimenomaan kulttuurikaupunkina. Kulttuuripääkaupungiksi ei valita vaikuttavinta ja vahvinta kulttuuripääkaupunkia, vaan 2000-luvulla kulttuuripääkaupunkien ponnahduslautana ovat olleet niiden kipupisteet, jotka estävät niitä tulemasta parhaaksi versioksi itsestään. Näin tehtiin myös Oulussa yli nelivuotisen hakuprosessin aikana, kulttuuri-ilmastonmuutoksen käyttövoimaa ovat kaupungin haasteet.

Oulu on ollut tärkeä Nokia-kaupunki. Nokian slogan oli Connecting people, mutta tekninen kehitys on eristänyt meidät laitteidemme äärelle, tarjonnut alustan vihapuheelle ja valeuutisille. Oulu2026 haluaa yhdistää eurooppalaiset uudelleen. Siksi koko hankkeen lippulaiva on Rauhankone, se vie meidät EU:n perustamisen alkulähteille. EU perustettiin maanosan rauhanturvaajaksi, turvaamaan jälleenrakennusta hirveiden sotien jälkeen.

Timo Honkela unelmoi tekoälyn avulla rakennettavasta Rauhankoneesta, joka pystyisi ratkaisemaan ihmiskunnan vaikeatkin konfliktit. Oulu2026 lähestyy samaa kysymystä taiteen, kulttuurin ja yhdessä tekemisen keinoin. Tärkeää on esittää kysymyksiä ja etsiä yhdessä vastauksia, rakentaa uutta yhteistä ymmärrystä ja parempaa vuorovaikutusta. Meidän on opittava elämään rauhassa toistemme kanssa, vaikka emme ole kaikesta samaa mieltä. Asioista voi usein perustellusti olla monta mielipidettä.

Oulu2026 Rauhankone käynnisti syyskuun alussa Pehkolan kuumien saunakeskusteluiden sarjan. Kutsuimme kisakumppanimme Savonlinnan ja Tampereen lauteille pohtimaan, voiko kulttuurissa ylipäänsä hävitä. Keskustelua fasilitoi Erätauko-metodilla Hanna Jakku. Lopussa halattiin, vaikka korona – puhdistava kokemus.

Rauhantahto on ollut Suomessa rikos, ei niinkään kauan sitten. Vuonna 1941, 21 vuotta ennen kun minä synnyin, teloitettiin rintamalla pasifisti Arndt Pekurinen, joka ei halunnut tappaa vaan olisi halunnut palvella isänmaataan jollain muulla tavalla. YK:n päivänä 24.10. nähdään osana Rauhankone-ohjelmaa Ville Suhosen hänestä tekemä dokumenttielokuva Ikuiseen rauhaan. Se kertoo Pekurisen elämäntarinan, kuinka tavallisesta perheenisästä ja työläisestä tuli valtion silmissä rikollinen, joka ammuttiin ilman sen suurempia oikeudenkäyntejä. 

Ihmiskunnalla on suuria ongelmia ratkaistavanaan ilman sotiakin. Rauha on ehdoton edellytys sille, että kaikki käytettävissä olevat voimavarat käytetään niiden ratkaisemiseen. Ihminen on oppinut lentämään ja kurkistanut solujen sisälle, ratkaissut monia aikaisemmin mahdottomina pidettyjä ongelmia. Rauhankone on minulle symboli tulevaisuuden maailmasta ilman sotia. Riita poikki ja voita väliin - siitä voi jokainen aloittaa.

-Piia Rantala-Korhonen / Oulu2026 hankejohtaja


Lue lisää aiheesta: 

Oulu2026

Oulu2026-hakukirja

Oulu2026 Facebookissa